Georges Rodenbach

Georges Rodenbach.

Georges Rodenbach, född den 16 juli 1855 i Tournai, död den 25 december 1898 i Paris, var en belgisk författare och poet. Han var kusin till Albrecht Rodenbach.

Rodenbach blev tidigt förtrogen med minnenas och mystikens poesi i skuggan a den flandriska födelsestadens mäktiga katedral och insöp många sällsamma intryck bland de gamla beguinklostren i Gent, den stad, där han tillbringade sin första ungdom. Ekonomiskt oberoende kunde han helt ägna sig åt diktning och debuterade i Bryssel som lyriker med Le foyer et les champs (1878), som följdes av Les tristesses (1879) och Ode à la Belgique (1880).

Efter sin flytt till Paris slöt han sig närmast till bröderna Goncourts krets, men visade under årens lopp allt tydligare sin frändskap med de så kallade dekadenternas symbolistisk-mystiska konst. Vid sin länge väntade död hade han genom en mängd verk vunnit stadgat anseende som en av det moderna Belgiens märkligare författare.

Ernst Apiarie skriver i Nordisk familjebok: "R. är en melankolisk drömmare, vars nobla, säregna diktning ej går fri från en viss enformighet och förkonstling." Av de samtida belgiska författarna stod han närmare Maeterlinck än Verhaeren och Lemonnier.

Bibliografi

Lyrik

  • La mer élégante (1881)
  • La jeunesse blanche (1886)
  • Du silence (1888)
  • Le règne du silence (1891)
  • Les vies encloses (1896)
  • Le miroir du ciel natal (1898)
  • Le rouet des brumes (postum, 1901)

Prosa

  • Brygge-den-döda (Bruges-la-morte, 1892, flera upplagor; svensk översättning av Agnes von Kraemer 1904: Det döda Brügge, med inledning om Rodenbach, och 2014: Brygge-den-döda)
  • Musée de béguines (1894)
  • Kallelsen (Vocation, 1895: svensk översättning av Agnes von Kraemer)
  • Klockspelaren (Le carillonneur, 1897: svensk översättning av Agnes von Kraemer)

Essäsamling

  • L’élite (postum 1899)

Dramatik

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Georges Rodenbach.
Bilder & media

Källor

Auktoritetsdata
• WorldCat • VIAF: 76322185LCCN: n81103542ISNI: 0000 0001 1029 6843GND: 118790854LibrisXL: 31fjpspm3321dnd Katalogiserade verk. Andra katalogiserade bidrag.SUDOC: 027105385BNF: cb119223446 (data)BIBSYS: 90671433ULAN: 500234264NLA: 35887461NDL: 00473924NKC: jn20010316145BNE: XX821403CiNii: DA01166268CANTIC: a10344159